👋 Olemme valmentaneet yli kymmenen vuoden ajan kasvatustieteiden soveltuvuuskokeisiin tuhansia hakijoita.
Soveltuvuuskokeen valmennuksemme perustuu kolmeen hyvin yksinkertaiseen periaatteeseen, jonka avulla soveltuvuuskokeessa voi menestyä. Nämä periaatteeet voivat vaikuttavat täysin itsestään selviltä, mutta lopulta ne ovat yllättävän vaikeita toteuttaa soveltuvuuskokeen aikana.
Älä usko ketään, joka luulee tietävänsä tarkalleen mitä sinun tulisi soveltuvuuskokeessa sanoa ja mitä ei! Noudata sen sijaan näitä artikkelin kolmea periaatetta, jonka myötä pystyt selättämään soveltuvuuskokeen ja saamaan kutsun haluamaasi opiskelupaikkaan. Vain sinä itse voit vakuuttaa haastattelijat.
Kasvatustieteiden soveltuvuuskoe toimii toisena vaiheena Valintakoe E:n, avoimen väylän tai todistusvalintojen jälkeen, kun haaveenasi on olla luokanopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja (lastentarhanopettaja), erityisopettaja, opinto-ohjaaja, kotitalousopettaja tai käsityönopettaja.

Soveltuvuuskokeen päivämäärät
Kirjoita tärkeät päivämäärät itsellesi ylös, jotta pysyt varmasti aikataulussa:
- Kasvatustieteiden soveltuvuuskoe järjestetään 1.-13.6.2025.
- Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalintojen kautta valituille lähetetään viimeistään 26.5.2025.
- Kutsut soveltuvuuskokeeseen lähetetään sähköpostiin viimeistään 4.6.2025. Saat myös tiedon siitä, jos pisteesi eivät tällä kertaa riittäneet soveltuvuuskoekutsuun.
- Lopulliset valinnat soveltuvuuskokeen perusteella ilmoitetaan viimeistään 3.7.2025.

Yleistä tietoa soveltuvuuskokeista
- Soveltuvuuskokeeseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Saavut vain paikalle tekemään kokeen sinulle määrätyllä ajalla ja paikalla.
- Soveltuvuuskoekutsuja lähetetään vähintään kaksinkertainen määrä hakukohteen aloituspaikkoihin nähden. Voit saada soveltuvuuskoekutsun joko todistusvalinnan, avoimen väylän tai Valintakoe E:n perusteella.
- Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi, mutta suoritat kokeen vain kerran, korkeimmassa hakukohteessasi johon pisteesi riittävät.
- Koe suoritetaan yhtenä päivänä. Et voi vaihtaa sinulle osoitettua koeaikaa ja koepaikkaa.

- Soveltuvuuskoe suoritetaan vain kerran ja sen pisteet huomioidaan kaikissa hakukohteissa, joihin sinut on kutsuttu soveltuvuuskokeeseen.
- Tarvitset kokeeseen mukaasi virallisen henkilöllisyystodistuksen. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta.
- Soveltuvuuskoe järjestetään pysäkkihaastatteluna. Soveltuvuuskokeet kestävät noin puoli tuntia. Edellisinä vuosina pysäkkejä on ollut neljä kappaletta (5 minuuttia per pysäkki), joiden välillä on ollut siirtymäaikaa pari minuuttia.
Tutustu soveltuvuuskokeen pysäkkihaastatteluun katsomalla valmentajamme Jaanan video aikaisemman vuoden soveltuvuuskokeesta ja sen kysymyksistä.

MAP-malli
Tiesitkö, että kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen arviointi perustuu MAP-malliin (Moniulotteinen opettajan osaamisen prosessimalli)?
MAP-malli on luotu opettajan työssä tarvittavaan osaamiseen perustaksi ja sen tarkoituksena on arvioida hakijoiden opettajan työssä tarvittavia taitoja. Tämän myötä MAP-malli toimii arviointiperusteena opettajaksi hakeville.

Soveltuvuuskokeessa halutaan selvittää, että oletko juuri sinä koulutettavissa opettajaksi. Soveltuvuuskokeeseen osallistuvan hakijan ei tarvitse siis vielä olla valmis tekijä vaan alalle solveltuva.
MAP-malliin perustuvan arvioinnin avulla voidaan selvittää, soveltuuko hakija persoonallisuutensa, tietotaitonsa sekä motivaationsa myötä opiskelemaan sekä työskentelemään alan työkentällä.
Tärkeintä MAP-mallissa on keskittyä viiden osaamisalueen ymmärtämiseen:
- Opetuksen ja oppimisen tietoperusta
- Kognitiiviset taidot
- Sosiaaliset taidot
- Persoonalliset orientaatiot
- Ammatillinen hyvinvointi
Käymme näitä läpi käytännön esimerkkien avulla valmennuksemme videoilla, joiden avulla saat kymmeniä tunteja harjoitusta osaamisalueista.

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus
Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.
Osaamisalueiden lisäksi hakijalta arvioidaan hänen tilannekohtaisia taitojaan tulkitsemisen, havaitsemisen sekä päätöksenteon avulla. Tätä voidaan arvioida hakijasta esimerkiksi erilaisten kuvitteellisten tilannetehtävien avulla, johon hakijaa pyritään reagoimaan tai selvittämään annettua tilannetta.
Valmennuksessamme näet satoja erilaisia reagointitapoja.
Hakijasta arvioidaan myös hänen ymmärrystään ammatillisista käytännöistä alansa käytännöstä eri tasoilla. Haastattelijat haluavat selvittää, kuinka laaja ymmärrys sinulla on työtehtävästä sekä yksilön, ryhmän, että yhteiskunnallisella tasolla. Kyse ei ole vain sinusta ja oppilaista yksilöinä.
— Oletko kenties pohtinut opettajan työn yhteiskunnallista merkitystä?
MAP-malliin voit tutustua lisää katsomalla alla olevan koosteemme, jossa valmentajamme Jaana avaa moniuloitteista opettajan osaamisen prosessimallia yleisesti.

Seuraavaksi käymme läpi kolme tärkeintä periaatetta, jotka toimivat onnistuneen valmentautumisen pohjana. Sen lisäksi käymme läpi vinkkejä ja harjoituskysymyksiä, joiden avulla voit valmistautua kasvatustieteiden soveltuvuuskokeeseen.
Periaate 1: Ole oma itsesi
Eikö tämä ole itsestäänselvyys? Saatat ajatella ettei sinun tarvitse valmistautua soveltuvuuskokeeseen mitenkään kunhan vain olet oma itsensä... VÄÄRIN 😬. Sinun nimenomaan tulee valmistautua, jotta voit olla oma itsesi soveltuvuuskokeessa!
— Miten niin?
Soveltuvuuskoe on lyhyt tilanne, joka on kaukana arkisesta vuorovaikutuksesta. Tunnet painetta, sillä koko loppuelämäsi on vaakalaudalla. Tällaisessa tilanteessa on todella helppoa vastata kysymyksiin vain yleisillä vastauksilla, jotka eivät erota sinua muista hakijoista.
Tämän lisäksi saatat kokea jännitystä, joka voi lamauttaa sinut. Vaikka tuntisit itsesi hyvin, mutta et ole valmistautunut haastattelutilanteeseen voi mielesi yhtäkkiä lyödä tyhjää. Jotta voit välttää tämän, harjoittele itsesi tuomista esiin erilaisilla tavoilla.
Vinkki: Sen sijaan, että vastailisit haastattelukysymyksiin yksin, pyydä ystäviäsi tai perheenjäseniä haastattelijoiksi. Yhtäkkiä haastattelutilanne tuntuukin jo heti paljon vakavammalta.

Muista, että jos haluat tuoda omaa persoonaasi esiin, et voi vastata kysymyksiin samoilla yleisesti hyväksytyillä vastauksilla kuin kaikki muutkin. Juuri ne tulevat helposti mieleen silloin, kun et ole valmistautunut. Jonka vuoksi: mene pintaa syvemmälle itsetutkiskelussa!
Sinun on kaiveltava omaa itseäsi esiin syvällisesti etukäteen.
On todella tärkeää osata olla rentona soveltuvuuskokeessa. Joillekin se tulee helpommin kuin toisille. Kuitenkin omana itsenään oleminen (myös paineen alla) on taito, jota voi harjoitella etukäteen.
- Soveltuvuuskoe on LYHYT. Emme voi korostaa tätä tarpeeksi.
- Jos ET tunne itseäsi ja opettele olemaan oma itsesi, saatat paineen alla luetella vain yleisiä vastauksia.
- Valmistautuminen tuo rentoutta sekä varmuutta.
Miksi valmentautua?
Miksi ihmeessä valmentautua tai harjoitella yhtään mitään etukäteen? Eikö se anna minusta lopulta epäaidon ja robottimaisen kuvan?
— Kyllä, jos valmistaudut täysin väärin. 🆘
Oikeanlainen valmistautuminen lähtee aina siitä periaatteesta, että opit tuntemaan oman aidon itsesi paremmin ja opit tapoja ilmaista itseäsi vakuuttavasti ja rennosti.
Haastattelijat muodostavat haastattelussa sinusta vaikutelman vain muutamien minuuttien aikana! Vaikutelma muodostuu osin automaattisesti pienistä asioista kasvojesi ilmeissä, äänesi painoissa ja sanavalinnoissasi.
Kuitenkin kaikista tärkeintä on omien vastauksiesi sisältö, joten älä missaa opiskelupaikkaasi sen takia, että et viitsinyt harjoitella kokeeseen. Se on pieni hinta unelmien ammatista.

Periaate 2: Ole paras versio itsestäsi
Soveltuvuuskoe on todella lyhyt näyte sinusta. Sinun tulee näyttää alle puolessa tunnissa, että olet valitsemisen arvoinen ja luottaa siihen myös itse.
Juuri tämän myös valitsijat haluavat kuulla: he toivovat että olisit hyvä! He antavat sinulle myös mahdollisuuden näyttää hyvät ominaisuutesi – siksi koe voi olla haastava. He haluavat löytää alalle soveltuvia ihmisiä, jotka selviäisivät hyvin tulevasta tehtävästä 💕.
Pidä kaikkia soveltuvuuskokeen haasteita vain ja ainoastaan mahdollisuuksina. Helppo soveltuvuuskoe ei nosta sinua esiin yhtä hyvin kuin vaikea.
Valmistaudu erityisesti pohtimalla vahvuuksiasi ja tietysti myös tapoja kompensoida heikkouksiasi. Myös heikkoudet voivat olla oma voimavarasi, kun osaat käsitellä niitä. Yhdistä ensimmäinen ja toinen periaate: ole aito kun tuot rohkeasti esiin sen mikä sinussa on parasta.
Kerro siitä mikä auttaa juuri sinua menestymään juuri siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa. Tämä siksi, että sinulla ei ole aikaa kertoa kaikkea itsestäsi, joten tuo esille parhaat päältä.
Harjoituskysymyksiä
Tässä aikaisempien vuosien soveltuvuuskokeiden kysymyksiä. Vastaa näihin niin, että tuot esiin omaa aitoa itseäsi sujuvasti ja kuulostamatta samalta kuin kaikki muutkin.
- Milloin tiesit, että haluat opettajaksi?
- Onko sinulla jokin aihe tai ilmiö mitä haluaisit tutkia kasvatus- ja koulutuskentältä?
- Miten persoonasi soveltuu kasvatusalalle?
- Kuvaile sitä työtä tai tehtävää, johon sinua ollaan valitsemassa. (Esim: "Millainen on opettajan työpäivä?").
- Millainen sinusta tulee siinä tehtävässä, johon sinua ollaan valitsemassa? (Esim: "Millainen opettaja sinusta tulee?")
- Minkälaiset tilanteet elämässäsi ovat johtaneet siihen, että haet opettajaksi?
- Millainen on turvallinen oppimisympäristö?
- Millaista moninaisuutta sinussa on ja miten se vaikuttaa toimintaasi koulussa?
- Vähemmistöihin kuuluvat henkilöt eivät tule aina kuulluiksi tai nähdyksi ennakkoluulojen tai asenteiden vuoksi. Mitä tunteita tämä sinussa herättää?
- Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut? (Tai: "Pidä hissipuhe, jossa markkinoit itseäsi, aikaa 2 minuuttia").
Harjoittele aikaisemmin mainittuja haastattelukysymyksiä. Soveltuvuuskokeeseen valmistautuessa kannattaa muistaa, että haastattelukysymykset eivät välttämättä kohdistu ainoastaan sinuun. Haastattelijat haluavat tietää tavastasi nähdä maailmaa ja käsitellä sitä.
Haastattelukysymys voi olla esimerkki tietynlaisesta työpäivästä johon sinun on kerrottava miten reagoisit siihen. Jotta voit antaa kattavan vastauksen, sinun on pohdittava omia arvojasi ja ajatuksiasi astetta syvemmin.
Ei tule myöskään unohtaa, että soveltuvuuskoe sisältää usein kysymysten lisäksi tehtäviä. Soveltuvuuskokeen tehtävät voivat olla kuvia, tilannekuvauksia tai erilaisia pohdintatehtäviä. Näitä pystyt harjoittelemaan monipuolisesti soveltuvuuskokeen valmennuksessamme.

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus
Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.
Periaate 3: Tiedä mihin olet oikeasti hakemassa
Sinun tulisi kyetä vastaamaan soveltuvuuskokeessa kysymykseen "Oletko tutkinut opintosuunnitelmaa?" tai "Miten aiot suunnitella opintosi?". Tätä varten sinun on täytynyt perehtyä hakemaasi koulutukseen tarkemmin. Käytä siis aikaa oman koulutuksesi opintosuunnitelmien parissa. Ei riitä, että tiedät koulutuksen nimen.
Monet hakijat tietävät, millaista luokanopettajan työ on ulkoapäin, mutta oletko ikinä kuvitellut millaista on astua opettajan saappaisiin? Millaisia haasteita opettajan työssä on? Tai mitä opettajan työpäivä oikeasti pitää sisällään?
Selvitä ja syvenny hakemasi alan työkenttään myös syvällisemmin. Me kaikki tiedämme, että opettajan tehtävä on opettaa sekä valmistella oppitunteja. Mitä muuta opettajan työtehtäviin voi kuulua?
Ota siis selvää siitä, mihin olet oikeasti hakemassa. Katso videoita, lue kokemuksia ja vaihda mielipiteitä muiden kanssa. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon voit oppia lisää vaikka olet luullutkin jo tuntevasi sen, mihin olet hakemassa.

Lopuksi
Soveltuvuuskoe on tilanne, johon voi ja pitää valmistautua!
Valmistautuminen soveltuvuuskokeeseen ei missään nimessä tarkoita sitä, että harjoittelet itsellesi valmiit repliikit tiettyyn kysymykseen. Valmistautuminen on enemmin sitä, että opettelet tuntemaan itseäsi syvemmin, jonka myötä pystyt antamaan vakuuttavampia, selkeämpiä mutta myös uniikimpia vastauksia. Näiden myötä opiskelupaikka unelmiesi tutkinnosta avautuu sinulle.
P.S. Voit osallistua Suomen kaikkien aikojen suosituimpaan kasvatusalan soveltuvuuskokeen valmennukseen. Se on vieläpä melko edullinen.
P.P.S. Seuraa meitä TikTokissa, Instgramissa, Facebookissa ja YouTubessa, jossa jaamme ilmaisia valmennusvinkkejä sekä lisämateriaalia valmistautumisen tueksi.
Katso alta tarjoamamme vaihtoehdot valmistautumisesi tueksi 👇👇👇

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus
Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.