PERIAATE 3. Tiedä mihin olet hakemassa

Tiesitkö, että monet hakijat jättävät perustyön tekemättä ja harmittelevat sitä soveltuvuuskokeiden jälkeen😩? Voit erottua eduksesi aika helpollakin tavalla ja pienellä vaivalla.

Soveltuvuuskokeessa (tai vaikkapa työhaastattelussa) on kaikkein tärkeimmät periaatteet ovat:

➡️ 1. Ole oma itsesi, ei ole mitään muuta keinoa erottua (linkki artikkeliin—>)

➡️ 2. Ole oma paras versio itsestäsi, sinulla on lupa ja velvollisuus kääntää heikkoudet voimavaraoiksi (linkki artikkeliin —>)

Vaikka toteuttasit nämä kaksi periaatetta täydellisesti, et välttämättä olisi lähelläkään pääsyä yliopistoon opiskelemaan kasvatustiedettä!


Soveltuvuuskokeessa halutaan ottaa mittaa persoonasi lisäksi myös siitä, mitä tiedät opintojen ja tulevan työsi arjesta. Luokanopettajan, varhaiskasvatuksen opettajan tai erityisopettajan on osattava tehdä aika lailla eri asioita kuin viemärisukeltajan, lääkärin tai puutarhurin.

Tärkein asia missä tahansa soveltuvuuden arvioinnissa on se, että oletko sinä yhteensopiva sen kanssa mitä he haluavat ja tarvitsevat. Kyse ei ole pelkästään sinusta, vaan yhteensopivuudesta.

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee selvittää ainakin nämä asiat ennen soveltuvuuskoetta:

➡️ 1. Millaista tuleva opiskelusi tulee olemaan ja miten tulet pärjäämään siinä. Mitä vahvuuksia sinulla on yliopisto-opintoja ajatellen? mitkä kurssit kiinnostavat sinua eniten opinto-oppaassa? Miten tulet suunnittelemaan tulevat opintosi? Ja erityisesti: kuinka sitoutunut olet opintoihin?

➡️ 2. Millaista tuleva työsi tulee olemaan ja miten tulet pärjäämään siinä. Mitä tiedät tulevan työn käytännöstä? Tiedätkö mitä haasteita työ sisältää? Mitä vahvuuksia sinulla on olla esim. luokanopettaja, erityisopettaja tai varhaiskasvatuksen opettaja...?

Haluatko kuulla salaisuuden?

Oikeastaan tämä ei ole mikään salaisuus. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tätä tulee harvoin kuitenkin miettineeksi, mutta soveltuvuuskokeen salaisuus piilee siinä, että:

  • 👩‍🏫 Opettajiksi ei haluta törppöjä ja omahyväisiä tyyppejä, jotka eivät selviä ammatin tiukoista vaatimuksista, stressistä ja yhteistyöstä vanhempien kanssa.
  • 👩‍🎓 Opiskelijoiksi ei haluta tyyppejä, jotka eivät selviä akateemisista, tieteellisistä opinnoista tai jotka valmistuvat liian hitaasti, eivät valmistu ollenkaan tai vaihtavat turhan herkästi opintopaikkaa.

Siinä on kasvatustieteiden soveltuvuuskoe pähkinänkuoressa! Niin yksinkertaista se on. Kysymys on siitä sovellutko sinä hyvin yhteen näiden vaatimusten kanssa.

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus

Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.

Liity kuukausimaksulla —>

Helposti sitä ajattelee, että se oma unelma omasta tulevaisuudesta on se ainoa juttu. Kyllä — sinulle se on tärkeintä. Valitsijat ajattelevat asiaa työnään ja paljon raadollisemmin.

Sinä siis täyttämässä yliopiston ja tämän yhteiskunnan kasvatusjärjestelmän tarpeita. Opiskelupaikkasi ja tuleva ammattisi on taas täyttämässä sinun tarpeitasi rakentaa identiteettiäsi, kuulua yhteen ja ansaita rahaa.

Parhaassa tapauksessa tämä on selkeä win—win.

three people sitting in front of table laughing together
Photo by Brooke Cagle / Unsplash

Miten valmistaudun?

Valmistautuessa soveltuvuuskokeisiin sinun pitää keskittyä niiden asioiden pohtimiseen, jotka ovat:

  1. Oleellisia sen ammatillisen tehtävän kannalta, johon olet hakemassa 
  2. Merkityksellisiä nimenomaan kasvatustieteiden yliopisto-opintojen kannalta

Edellä mainittuja teemoja voit pohtia näiden kysymyksien avulla🤔:

  • Millainen tuleva työpaikkani oikeastaan on? Mitä siellä tehdään oikeasti, ei vain mielikuvissani?
  • Minulla on kokemusta opiskelijan roolista, miten opettajan rooli eroaa tästä? Millaista opettajuus on kokonaisvaltaisesti, ei vain siltä osin mitä olen itse nähnyt luokkahuoneissa?
  • Mitkä ovat opiskelun tavoitteet? Mitä minulta vaaditaan ja mitä minulta toivotaan yliopistolla?
  • Mitä kursseja on tulossa? Mitkä niistä kiinnostavat minua?
Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeeseen valmistautuminen
Pohdi näitä kynän ja paperin kanssa

Lopuksi

Seuraa meitä TikTokissa, Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa, jotta voit nähdä "behind the scenes" -materiaalia opettajaopiskelijan arjesta sekä valmentajien vinkkejä kokeessa menestymiseen.

Lisäksi juttele paljon muiden kanssa ja lue paljon. Ei kannata toimia vain omien mielikuvien ja arvailujen varassa. Kun jaat ajatuksia muiden kanssa tai laajennat ymmärrystäsi, kasvatat kallisarvoista kokemusten varastoa. Sen avulla pystyt kiteyttämään myös omat parhaat puolesi sekä kiinnostuksesi.

Vaikka hakukohteet kasvatustieteissä on moninaisia, muista että joka paikassa kysytään kuitenkin hyvin pitkälle samoja asioita. Esimerkiksi kyky käsitellä konflikteja ja saada aikaan tulosta opinnoissa on aina merkityksellistä hait sitten luokanopettajaksi, kotitalousopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi.

Kehitä itsetuntemusta, itseluottamusta, itsestä puhumisen taitoja ja vuorovaikutustaitoja. Ota selvää koetilanteesta ja tulevista opinnoistasi.

⬆️ Jos on olemassa kaava menestykseen, se on kirjoitettuna tuohon yllä olevaan lauseeseen.

☀️☀️☀️

👋 Tarjoamme edullisen ja kattavan kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennuksen, jossa pääset kasvamaan ihanalla tavalla.

Kasvatustieteiden valmennuksemme ovat Suomen kaikkien aikojen suosituimpia ja asiakkaamme rakastavat niitä (lue valmentautujien kokemuksia).

— Meillä on yli kymmenen vuoden kokemus kasvatustieteiden pääsykokeisiin valmentamisesta ja enemmän materiaalia sinulle kuin missään muualla. + Laitamme tähän myös sydämemme ❤️.

Kerromme sinulle millaisia tehtäviä voit olettaa soveltuvuuskokeessa olevan. Ja kuinka voit valmistautua niihin olemalla juuri sinä, paras versio itsestäsi.

Toivottavasti näemme valmennuksessa!

Kasvatustieteiden soveltuvuuskokeen valmennus

Suomen suosituin valmennus. Osallistu mistä ja milloin tahansa. Saat edullisimman hinnan juuri nyt – hinnat nousevat kokeiden lähestyessä.

Liity kuukausimaksulla —>
Jaa tämä artikkeli